ontwerp
& advies

Praktische oplossingen voor exotische problemen. Hoe snoei je 25 kilometer buxushaag op 3 millimeter nauwkeurig? Hoe knip je 7 kilometer meanderende graskanten op 5 centimeter nauwkeurig? Hoe vervang je dure mechanische bewerkingen door simpele plaatwerkpuzzels? Hoe bereik je storingsvrije onbemande productie op een lasersnijmachine?


 Frits verstaat de kunst van het verstandig weglaten. 

Ontwerpfilosofie

Onze ontwerp filosofie is sterk geïnspireerd door de DFMA systematiek, d.w.z. beperk het aantal onderdelen in een ontwerp!

Daarbij moeten de meerkosten van onderdelen, die als gevolg van functie-integratie misschien wat ingewikkelder worden, worden afgewogen tegen de meerkosten van extra onderdelen. Deze afweging valt vrijwel altijd uit in het voordeel van minder onderdelen, zeker als alle logistieke kosten van extra onderdelen ook worden meegerekend. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat het eindproduct robuuster en minder faalgevoelig wordt, want een onderdeel dat er niet is kan ook niet stuk gaan...

Tekenen in 3D

Tekenen doen we in 3D, met het ANSYS 3D pakket "Space Claim" . Deze software is een krachtig hulpmiddel bij het "lean" construeren.

Door het gemak waarmee een 3D assembly gewijzigd kan worden, zijn de gevolgen van het wijzigen en weglaten van onderdelen meteen zichtbaar.

Plaatwerk

Space Claim heeft een plaatwerkmodule, waarmee handig plaatwerk constructies kunnen worden getekend. Van de onderdelen wordt vervolgens een uitslag gemaakt, die regelrecht naar de lasersnijmachine gaat.

Door onze nauwe samenwerking met Demar Laser BV in Hengelo zijn we georiënteerd op plaatwerk. Soms is het mogelijk om bestaande producten om te zetten in plaatwerkconstructies voor een fractie van de prijs van het origineel.

Voorbeeld

Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n product dat eerder uit massief werd verspaand.

3d SpaceClaim tekening van product uit plaatdelen dat eerder uit massief werd verspaand 3d SpaceClaim product in elkaar gezet

Nu bestaat het uit vier plaatdelen, die als een puzzel in elkaar passen. In het "gat" wordt een doorn gestoken, die alle onderdelen t.o.v. elkaar fixeert. In een robotklauw kan de doorn met het product in alle richtingen vrij worden gemanipuleerd. De vier plaatdelen worden d.m.v. laserlassen door en door tot één geheel verbonden. Het resultaat is een volwaardig maar veel goedkoper alternatief voor het oorspronkelijke product.