portfolio projecten

Aansprekende opdrachtgevers, bijzondere projecten Paleis Het Loo in Apeldoorn onderhoudt haar ilex hagen met behulp van een door Elstec ontwikkelde snoeikar. Kasteel Twickel in Delden houdt 3.5km pad in het recent volledig gerenoveerde huispark op z'n plaats met behulp van een door Elstec ontwikkelde inductiegestuurde markeerkar.


De kantjes eraf lopen

Ontwikkeling van een ergonomisch optimale kantensnijder voor de grasparterres met cortenstaal randen in de tuinen van Kasteel de Haar en Paleis Het Loo.

de Boventuin van Paleis het Loo

Kantenschaar

Vroeger werden de graskanten met de hand geknipt, m.b.v. een Freund graskantenschaar. Dat geeft prima resultaat, maar het gaat niet snel. Bovendien is het nogal belastend voor de rug.

pizzasnijder

In het verleden is ook al eens een soort “pizzasnijder” gebruikt, waarmee het gras dat over de rand groeit kan worden afgesneden. De cortenstalen rand fungeert dan als ondermes. Werken met de pizzasnijder vergt echter nogal wat kracht en vaardigheid en werkt alleen goed met jong vochtig gras. Om die reden wordt hij niet meer gebruikt.

Elektrische kantensnijder (Twickel)

Tijdens een gesprek met Hans Hondebrink van Twickel over dit onderwerp, kwam Hans met een oude elektrische kantensnijder op accu, die hij in de 70er jaren had meegenomen uit Engeland. Volgens Hans heeft dit apparaat ooit goed gewerkt, maar nu doet het dienst als curiositeit bij tentoonstellingen over de tuin van Twickel.

Bosmaaier op z'n kant

Geïnspireerd door de “pizzasnijder” en de elektrische kantensnijder is besloten om een bosmaaier op z'n kant te gebruiken. De bosmaaier is daartoe voorzien van een gelagerde aluminium rol, die over de cortenstaalrand rolt. Het mes draait daar op 1 mm afstand voor langs en snijdt het overhangende gras af.

Met het oog op de veiligheid is over het geheel een stevige nauwsluitende beschermkap aangebracht, die eventueel wegspattend grint moet opvangen.

Ondanks de beschermkap levert het sneldraaiende mes nog steeds risico op wegspattend grind. Dat betekent dat er alleen op dagen zonder bezoekers in de tuin gewerkt kan worden. Bovendien geeft de verbrandingsmotor een hoop lawaai en stank, dat is niet comfortabel voor de gebruiker. Daarom is verder gezocht naar een geschikte machine op accu.

Accubosmaaier met speciale maaikop

In de afgelopen tijd zijn er diverse accu aangedreven bosmaaiers op de markt gekomen. Het grote voordeel ervan is geen lawaai en stank.

Ook zijn er maaikoppen ontwikkeld met tegengesteld draaiende messen, die het gras knippen. Het toerental van die messen is zo laag dat er geen risico bestaat op wegspattend grint.

Op basis van die technologie is in nauwe samenwerking met de Tuindienst van Paleis het Loo een nieuwe graskantenknipper ontwikkeld. Daarbij stond het gebruiksgemak voorop. Inmiddels beschikt Kasteel de Haar in Haarzuilens ook over zo'n nieuwe graskantenknipper.

Hieronder twee video's van de nieuwe machine in actie:

graskantenknipper strak rechtdoor
graskantenknipper soepel door de bocht

Conclusie

Met deze nieuwe ergonomisch optimale graskantenknipper is het zeer intensieve onderhoud van de prachtige tuinen van Kasteel de Haar en Paleis het Loo weer een beetje makkelijker geworden!

Frits van den Elst.
Elstec, Almelo